Martine Witteveen lacht

Lachen voor grotere effectiviteit

Hoe vaak lach jij op een dag? En hoe vaak echt héél hard zodat de hele gang omkijkt wat er gebeurt wat zo grappig is? Kun je die keren op een paar vingers of enkele hand tellen of heb je aan twee handen nog niet genoeg? Ikzelf ben iemand die graag veel en hard lacht! Ik maak graag grappen, foute grappen of goede grappen of slechte grappen. Woordgrappen en daag uit tot het maken van grappen. Zonder grappen en lachen is mijn dag niet goed. Dan voel ik me minder goed, ben ik minder productief en zeker minder effectief. Zonder lachen, lol en plezier werk ik minder goed. Gek hoe dat werkt hè. Er is een verklaring voor. En die verklaring ligt in de neurofysiologie. Heeft u er ooit van gehoord? Na dit artikel vergeet u het niet meer. Want wat is het geval? 

“Zonder lachen, lol en plezier werk ik minder goed”

Iedereen die veel met zijn hersenen werkt, in allerlei vormen en functies van kenniswerkers. Dit kunnen directeuren, beleidsadviseurs, HRM’ers of management assistenten zijn maken gebruik van verschillende delen van de hersenen. We maken met name gebruik van de prefrontale cortex. Dit is het gedeelte van de hersenen die aan de voorkant en bovenkant van je schedel ligt. In dit gedeelte zit ons denkvermogen, analytisch- en planningsvermogen en heel belangrijk ons vermogen om te komen tot creativiteit in oplossingen. We gebruiken dit deel van onze hersenen heel veel en vaak. U ook! Dit deel van de hersenen is elastisch, dit betekent dat er een groot leervermogen in zit. Echter dit deel van de hersenen vraagt ook veel energie van ons lichaam als we het gebruiken. U herkent dat vast wel dat u na een dag schrijven aan een rapport, deelname aan een congres, veel vergaderingen of veel verschillende taken zich heel moe voelt. Het verbaasd u wellicht op zo’n dag omdat er weinig fysieke activiteit is waar u moe van kunt zijn. Deze moeheid komt omdat de prefrontale cortex veel energie vraagt om uw concentratievermogen en daarmee ook uw productiviteit en creativiteit hoog te houden.  

“Er zijn verschillende manieren om je prefrontale cortex fit te houden”

Goed nieuws! U hoeft zich niet altijd zo moe te voelen aan het einde van zo’n dag. Er zijn verschillende manieren om uw prefrontale cortex wat fitter te houden gedurende uw dag. Laat ik dan als eerste beginnen met een grote misvatting. We kunnen niet 8 uur lang continue op een hoog breinniveau functioneren. Met een beetje training komt u een heel eind maar dan nog is het noodzaak verschillende soorten taken en werkzaamheden te variëren zodat uw brein kan herstellen en weer nieuwe energie opdoen. Dus variatie in werkzaamheden is een manier om uw brein fit te houden op een dag. Een tweede manier is voldoende korte pauzes nemen waarin u even uw brein ‘niet’ gebruikt. Kopje koffie of wc bezoek. Praatje op de gang. Wandeling tussen de middag. Groen zien oftewel even de natuur in vindt het brein heel fijn. Deze korte powershotjes maken u weer productiever en effectiever. Een andere manier om je brein optimaal te gebruiken en fit te houden gedurende een dag is plannen. Plan de activiteiten, taken die je gedaan wilt hebben en houdt je eraan. Dit geeft overzicht, rust en zorgt dat je niet afgeleid raakt en vanalles door elkaar gaat doen. Zo bent u dus productiever en effectiever. Het is daarom dan ook handig om niet continue je mail open te hebben staan bijvoorbeeld. Elk mailtje dat binnenkomt leidt af. Dit geldt ook voor telefoons, whats-appjes, linkedin of andere meldingen. Allemaal uitzetten voor optimale focus. Je kunt natuurlijk gerust tijd inplannen waarin je je social media bijhoudt, je mail beantwoord of telefonisch bereikbaar bent. Dat is dan wel weer effectief! 

“Het brein werkt het beste als je lol hebt, lacht, plezier maakt!”

En ik hoor u nu denken welke rol heeft lachen dan?? Het brein werkt het beste en leert het meeste als je tijdens al die dingen plezier hebt, lol maakt en dus lacht. Mag hard en mag veel. Lachen mag tussendoor, mag tijdens (als het niet teveel focus weghaalt). Lachen maakt dat we zogenaamde gelukshormoontjes aanmaken. We noemen die endorfine. Lachen en plezier tijdens vergaderingen maakt dat we beter discussiëren, creatiever worden in het vinden van oplossingen met elkaar en ook meer begrip voor elkaar tonen. Oplossingen zijn makkelijker te maken of accepteren als je plezier hebt met elkaar. Wrevel en wrijving is sneller vergeten met een goede grap erna, een beetje zelfspot inbrengen of gewoon een mop vertellen. De prefrontale cortex houdt ervan. Bloeit ervan op en zorgt ervoor dat u productiever en effectiever werkt. 

Het is dus best heel simpel om productiever en effectiever te werken. Zorg voor variatie in werkzaamheden op een dag, wissel ze af. Plan wat je wilt doen en wat je wilt bereiken aan resultaten die dag. Zorg dat je niet afgeleid raakt. En het állerbelangrijkste heb plezier, maak lol, lach veel, lach hard en zorg daardoor voor een goede (werk)sfeer. Daar heeft iedereen baat bij! 

Al deze informatie heb ik niet zelf verzonnen. Wél allemaal zelf toegepast en het positieve effect ervan ervaren. Dankzij een hele mooie training breingebaseerde coaching van Guido de Valk en zijn boeken ‘Menselijk leiderschap’ (ISBN 9789492221698 ) en Neuroleiderschap (ISBN 9789492221209) weet ik dat het werkt.

En dat gun ik u ook!

Meer info over Guido en zijn boeken kunt u vinden op www.devalkleadershipcompany.nl