muzieknoten

Zingend door het leven

Uit de autoradio komt een liedje dat ik luidkeels wil meezingen. Wil, want ik doe het niet. In plaats daarvan komt er een neuriënd geluid uit mijn keel met af en toe een gezongen zin. De keren dat ik het wél doe, dat luidkeels meezingen, dan klinkt mijn eigen stem mij vaak vreemd in de oren. Ik herken het geluid niet en vraag me af of het klopt wat ik zing. Klopt in de zin van is de toonhoogte goed, volume en vooral niet fals. Zolang ik me kan herinneren voel ik me belemmerd om te zingen. Zeg maar gerust geblokkeerd. Waar het vandaan komt kan ik nog moeizaam herleiden. Negatieve opmerkingen ergens in mijn jonge jaren door klasgenoten, leraren, ouders en onbekenden hebben zich gevestigd in mijn brein. Dit brein heeft dit laten groeien en tot de overtuiging gemaakt dat ik niet kan zingen. Dat het nergens naar klinkt en het dus maar beter niet kan doen. Niet publiekelijk tenminste. Jarenlang had ik op zich weinig last van deze overtuiging. Af en toe wel dus, als ik dan een liedje hoorde en daardoor niet meezong. Maar ook weer niet bijvoorbeeld als ik voor en met mijn dochtertje zing, dan is de vrijheid er wel.

Echter sinds ik meer en meer voor groepen sta is er een knagend gevoel dat ik nog niet volledig aanwezig ‘ben’. Door veel te oefenen heb ik geleerd over opbouw van je verhaal, intonaties, volume, lichaamstaal, gebruik van de ruimte en gebruik van stiltes en nog veel meer. Er is echter één instrument waarvan ik meer en meer voelde dat ik daar nog absoluut niet het volledige potentieel van benut. Sterker nog, dat angst mij tegenhoudt mijn volledige potentieel te benutten. Dus er zit slechts een ding op om te doen. DOEN. Les in het gebruik van mijn stem. Hoe haal ik meer uit mijn stem. 

“The colours of the rainbow so pretty in the sky. Are also on the faces of people going by. I see friends shaking hands saying how do you do. The’re really saying I love you” 

 Na stem en ademhalingsoefeningen. Zoeken en uitproberen met tonen en bereik. Was dit het eerste dat ik uit volle borst zong. Mooi, intens en warm met een groot bereik. Groter dan ik ooit voor mogelijk hield. Én het allerbelangrijkste, ik GENOOT en had PLEZIER. 

Niemand houdt me meer tegen. Ik houd mezelf niet meer tegen! 

Vanaf heden ga ik zingend door het leven!