Lippenstift én leiderschap

Voel je je goed en zelfverzekerd als je hakken aandoet en lippenstift gebruikt bij een presentatie, ontmoeting, netwerken of meeting? Heb je dit nodig omdat dit compenseert wat je van binnen nog niet voelt of omdat het verstérkt wat je van binnen al voelt? Met andere woorden leidt jij of wordt je geleid.

Verschillen zijn subtiel maar maken volgens mij werelden van verschil. Is het mogelijk om lippenstift te dragen én in je kracht te staan?

Lippenstift Én leiderschap-2In je kracht staan betekent dat je leiderschap toont. Je handelt naar je wensen, passies en kwaliteiten over hoe jij graag wilt leven en werken. Je laat je niet door je omgeving leiden, maar je maakt je eigen keuze, ook als dat lastig is. Sommigen zijn al vergevorderd in dit proces en sommigen staan aan het begin. Maar elke stap die je neemt om bewust en proactief jezelf te sturen is persoonlijk leiderschap.

Als ik om me heen kijk zie ik veel vrouwen die leiderschap tonen, soms nog schoorvoetend en voor anderen is het (inmiddels) hun ‘natuur’. En toch hoor ik diezelfde vrouwen er vaak bescheiden, lacherig over doen als ze het hebben over hun getoonde kracht. Het wordt gebagatelliseerd, klein gemaakt, afgedaan als niet belangrijk. Is het zo dat het geaccepteerd is dat wij vrouwen het beste van onszelf laten zien, goede professionals zijn, leidinggevenden of als zelfstandigen en er daarbij representatief uitzien met hakken en lippenstift, maar dan toch niet accepteren dat het juist (persoonlijk) leiderschap is wat ons daar gebracht heeft. Ik wil het geen taboe noemen, echter het lijkt er wel veel op als je er niet voor uit durft te komen dat je leiderschap toont en leiderschapskwaliteiten bezit. En dames het gaat hierbij niet om de directeur van een bedrijf te worden, of om het land te gaan regeren, echt niet. Het gaat er juist om dat jij echt wel van jezelf weet dat jij bewust en in controle bent over je leven, hoe je het in wilt richten en de stappen die je daarvoor neemt. Noem het beestje bij zijn naam, getoond (persoonlijk) leiderschap! En wees trots op dat je daarin investeert. En dán de lippenstift op doen, de hakken erbij aan.

Lippenstift en leiderschap gaan immers pérfect samen!