#OnafhankelijkVoorzitter

     Hoe ervaar jij vergaderingen en overleggen in het algemeen? Toen we nog aan een tafel zaten en we allemaal nog elkaar aan konden kijken. Hoe vond je het toen gaan? Zeg eens eerlijk…. 

En nu we met zijn allen die zelfde overleggen online doen. Hoe ervaar je die? Is er een verschil. 

Hoe vaak komt het voor dat de gespreksleider, voorzitter van het overleg ook inhoudelijke belangen heeft? Zie je dat er dan niet goed geluisterd wordt of niet iedereen gelijkwaardig zijn inbreng kan doen? Misschien beïnvloed het zelfs wel besluitvorming….. 

“Zowel online als aan een echte tafel”

Hoe fijn zou jij het vinden om in een vergadering of overleg, al dan niet besluitvormend, een heldere onafhankelijke lijn te hebben. Iemand die oog heeft voor ieders inbreng. Kritische vragen stelt ten behoeve van de inhoud en oordeels- en besluitvorming. Voor een positieve sfeer blijft zorgen en lastige reacties of emoties opvangt. 

Hoe zou je het vinden als verantwoordelijke om de handen vrij te hebben om écht in gesprek te gaan zonder de verwarring met de rol als gespreksleider/voorzitter. Hoeveel meer inhoud, betrokkenheid, effectiviteit en opvangen van weerstanden zou dat schelen. Het geeft je de mogelijkheid écht te luisteren en reageren.
Het zou zo maar een wereld van verschil kunnen maken voor je (M)Team, afdeling, bedrijf, project, Raad, bestuur, stichting of elke andere vorm waarin overleg plaatsvindt. 
 

drs. Martine Witteveen, onafhankelijk voorzitter voor al uw overleggen en vergaderingen.