Mijlpalen. Successen. Hoogtepunten.

🎉 🎉 VIEREN 🎉 🎉

Hoe vaak sta jij er bij stil en vier jij deze? Ik moet bekennen, ik vaak veel te weinig. Of ik weet het te bagataliseren. Want ach zo belangrijk is het toch allemaal niet…..

Maar vandaag niet! 💪

Vandaag vier ik het 2-jarig bestaan van mijn boek ‘FUNgaderen; Overleggen met plezier’.

Mijn boek over vergaderen welke ik in maart 2021 publiceerde in eigen beheer. Zelf geschreven. Illustraties getekend. TROTS als een pauw!


👇 LEES VERDER voor mijn KADO aan jou! Gratis no strings attached!


Over de aanleiding om dit boek te schrijven deelde ik nog niet eerder. Na 2 jaar een mooi moment om dat eens te doen. Het geeft namelijk inzicht in mijn drijfveren en motivaties om betekenisvol te ondernemen. Terugkijkend kan ik nu ook ervaren hoe ik mijn kennis van de Brain&Mind aanpak® , kennis over het brein en bewustzijn al verwerkte in het boek.

 

Martine Witteveen
FUNgaderen
€14,99 Paperback

Wat ik nog niet eerder met je deelde over het ontstaan van mijn boek

In het begin van mijn loopbaan hadden we nog geen laptops en namen we stapels ‘stukken’ mee de vergadering in. Netjes gelezen en van opmerkingen en vragen voorzien om het tijdens de discussies over te hebben. Mobiele telefoons lieten we op ons bureau liggen. Flexplekken bestonden nog niet we hadden ons eigen kantoor. Sinds die tijd (begin van deze eeuw) is er qua vergaderen niet echt wat verandert. Ok, we printen nog nauwelijks maar nemen de laptop mee. Gevolg hiervan is dat iedereen tijdens de vergadering nog stukken aan het lezen is. Telefoons liggen nu wél naast die laptop op tafel, met alle piepjes, trillen en meldingen van dien. De structuur van de agenda is meestal nog zoiets van notulen, actielijsten, bespreekpunten, discussies, mededelingen en meer van dat soort. Met als afsluiting de WVTTK of iets dergelijks.

Ergernis had ik al vanaf het begin van mijn loopbaan over het veelal ineffectieve van vergaderen. Vaak duurden onderwerpen voor het merendeel van de deelnemers veel te lang, ze waren niet betrokken. Was het doel van een vergadering of agendapunt niet duidelijk. Werden afspraken vastgelegd maar niet nagekomen of op teruggekomen. En het gevoel dat veel zaken beter op een andere manier geregeld hadden kunnen worden. Maar de grootste ergernis voor mij was keer op keer het gebrek aan plezier, lol, lachen tijdens een vergadering. Hoe kunnen we nu succesvol samenwerken zonder plezier?

Toen in 2020 covid het vergaderen naar online verplaatste kwam er voor mij een nieuw soort dieptepunt in de vergadercultuur. Wat in een vergaderzaal nog te veel opviel, bijvoorbeeld met heel andere zaken op je laptop of telefoon bezig zijn, was met 2 schermen vanaf je thuiswerkplek ineens makkelijk. Microfoons staan uit dus de drempel om wat te zeggen, mee te doen is nog hoger. Interactie is met de vertraging van internet en video vergadersystemen lastiger omdat je niet door elkaar heen kan praten of interrumperen. En zo zijn er nog wel meer beperkingen. De lol en plezier in samenwerken en overleggen leek iedereen gaande weg nóg minder te ervaren.

Zet je frustratie om in iets nuttigs dacht ik toen. En zo ontstond al snel de titel FUNgaderen; overleggen met plezier.

Wat FUNgaderen en Brain&Mind met elkaar te maken hebben…..

Een heleboel hebben ze met elkaar te maken. Voor een goede FUNgadering is het essentieel dat je je brein optimaal gebruikt. De prefrontale cortex heeft hierin een cruciale rol. Hier zit onder andere ons vermogen om creatief te denken, verbanden te leggen en beslissingen te nemen. Als je dan weet dat ons gedrag emotioneel gedreven is en deze emoties deze processen beïnvloeden….. Dan begrijp je steeds beter waarom vergaderingen soms zo’n gevoel van ……. (vul zelf maar in) kunnen geven. #breinfeitje

👇👇👇

😮 🤔 😲 Ok, in dit korte stukje staan misschien wat abstracte zaken voor je over het brein. Kort samengevat. Ons (vergader)gedrag ligt vast in ons brein (prefrontale cortex) en die is nogal dominant en lui. Wil je iets veranderen vraagt dat aandacht, oefening en focus. Daar gaat de Brain&Mind aanpak® over.

FUNgader checklist! KADO!Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Illustratie uit FUNgaderen door mij gemaakt

Ook al heb je FUNgaderen nog niet gelezen, met deze checklist maak je al een stap in de richting naar een FUNgadering. Op één A4 heb je dan je voorbereiding, tips en reflectie bij de hand. Het helpt je om breinfit en vitaal de FUNgadering tot een succes te maken.

=> => => => FUNgader CHECKLIST klik hier en je kunt de checklist downloaden