Heb jij het ook door dat de dagen langzamerhand aan het lengen zijn? Mijn systeem raakt er weer even van in de war. 17.45 en nog licht. Ik moet elk jaar weer om mijzelf lachen als ik dit bemerk. Hoe moeizaam ik in de donkere dagen zak. Mij met name in december kan terugtrekken, hoe snel het ontwaken gaat. Met elk extra uurtje daglicht stroomt en bruist de energie weer door mij heen.

Inmiddels herken ik het patroon van terugtrekken en weer opbloeien van mijzelf, mijn lijf, mijn mentale zijn. In de loop der jaren heb ik het leren herkennen en mee leren zijn in plaats van tegen vechten.

Vechten.

Want het hoort toch niet dat je niet overal ‘bent’. Niet letterlijk overal aanwezig wil zijn. Je tijd nodig hebt om thuis te zijn. Met jezelf en/of je dierbaren. Gewoon in stilte zonder al teveel poespas. Het is best bijzonder dat sociaal gezien is ontstaan dat we juist in december alles optuigen voor feesten en borrels en uitbundig zijn, terwijl die periode vanuit de natuur je uitnodigt om naar binnen te keren. Ik merk bij veel mensen best een wrijving tussen hun innerlijke wensen en wat er ‘verwacht’ wordt van de sociale omgeving. Nu is dit niet alleen in december zo natuurlijk. Het is dan wellicht wat uitvergroot.

We zijn van de natuur verwijdert geraakt.

Rusten en stilstaan is belangrijk omdat het je veerkrachtig maakt voor die periodes die meer van je vragen. Door te vaak, te veel, ‘aan’ te blijven staan overbelast je uiteindelijk je systeem. En het aanstaan is vaak een combinatie van werk, privé, mantelzorg of andere activiteiten.

Overbelast, ook ik heb het meegemaakt.

Signalen herkennen dat je overbelast raakt is soms nog niet zo makkelijk. Ik vond het lastig omdat ik een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel heb en daardoor allerlei klachten ‘weg redeneerde’. Ik had voor alles wel een argument waarom het niet zo ernstig was.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Stilte, reflecteren en rust nemen. Thuis of liever nog buiten. Essentieel voor mij.

Erkennen en naar binnen kijken. Een stap die essentieel is en lang duurde voor ik het nam. Ik belande daardoor echt net op het randje van burn-out.

Erkennen en zijn met wat er is. Voor mij essentieel voordat ik in de actie van oplossen stapte. In de loop der tijd was er een grote moeheid in mijn systeem geslopen.

Van daaruit kon ik naar genezen. En inzichten krijgen welk gedrag ervoor zorgde dat ik in de overbelaste, overspannen, bijna burn-out staat gekomen was. Dit speelde (voor de eerste keer) al heel wat jaren geleden. Daarna heb ik nog twee keer op het randje gestaan. Persoonlijke omstandigheden met rouw en een hoge werkdruk + groot verantwoordelijkheidsgevoel zorgden ervoor dat ik te ver ging voor mijzelf.

Wat ik ervan leerde

Gedrag is een gek iets, want gaandeweg je leven in patronen inslijt zonder dat je het in de gaten hebt. Vele patronen kunnen je dienen en nog zovelen dienen je niet. Die patronen herkennen, erkennen en veranderen blijkt keer op keer voor mij essentieel te zijn om mij mentaal fit, veerkrachtig en goed in mijn vel te voelen. Ik heb hierbij hulp gehad en inzichten gekregen die ik tot op de dag van vandaag toepas. Inzicht in mijn patronen en die vervolgens veranderen. Het vergt veel inspanning. De hulp was (en is nog steeds) zeer welkom. De kritische vragen, reflecties delen, verdieping krijgen door gedrag te bespreken. Alleen kom je een eind, maar samen kwam ik zoveel verder.

In de media is er veel aandacht voor burn-out. Er lijkt een epidemie gaande.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het doet mij keer op keer pijn als ik nieuwsberichten lees die over de grote hoeveelheid mensen, werknemers, die ‘ziek’ thuis zitten. Of bijna zover zijn.

Ik zou iedereen willen helpen!

Dat gedrag wat ervoor zorgt dat je je ziek meld knock out slaan en met jou inzichten krijgen in de patronen die ervoor zorgen dat je zo uit balans bent dat je uitvalt.

Ik heb geleerd hoe ik in balans kan blijven en dat gun ik iedereen.

👉 Lees je dit en voel je dat jij hulp kunt gebruiken omdat je balanceert op het randje van omvallen?! Bel, mail, txt mij!

👉 Lees je dit en heeft jouw organisatie oog voor de mentale fitheid en veerkracht van je medewerkers én wil je dit graag versterken om te voorkomen dat zij uitvallen?! Bel, mail, txt mij!

👉 Ben je nieuwsgierig wat ik als trainer|coach met de Brain&Mind aanpak® toevoeg aan ziekteverzuim preventie of burn-out preventie! Doe mee met het webinar 👇

Webinar (gratis) ‘Hoe slim ga jij om met brun-out preventie?’

Doe 14 februari om 16 uur mee met het gratis webinar dat ik geef als partner van Valk Leadership