De Kunst van Hét Overleg

De Kunst van Hét Overleg

Hét overleg een veelgebruikt middel om met meerdere mensen tegelijkertijd kennis, ervaring, inhoud en informatie te delen. Dit is nodig om richting te kunnen bepalen of draagvlak en besluitvorming te creëren. Veelgebruikt omdat we te pas en onpas dit samenkomen van 2 of meerdere mensen inzetten voor deze doelen. Tenminste als we dit van te voren scherp vastgesteld hebben. Daar gaat mijn punt over. Te vaak maak ik mee dat we overleggen organiseren die niet helder zijn in het waarom. Doel van hét overleg en te behalen resultaat zijn voor de organisator zelf vaak onscherp. Toch leeft er een idee dat hét overleg nodig is. Dus plannen we het in. Liefst met zoveel mogelijk mensen die er ‘iets’ mee van doen hebben. 

Pak uw agenda en kijk even de afgelopen twee drie weken terug en analyseer heel snel hoeveel overleggen voor u duidelijk waren in doel en te behalen resultaat. Van hoeveel overleggen kan u zich nog herinneren dat u afgeleid raakte door uw telefoon, documenten die openstonden op de computer, mails of andere zaken? Dit geldt voor zowel online als live overleggen. Hoe vaak voelde u zich mede verantwoordelijk voor het resultaat en de betrokkenheid bij het overleg proces? Hoe vaak was er aan het einde een afspraken of takenlijst zodat duidelijk werd wat het vervolg zou zijn. 

Denkt u dat dit anders zou kunnen? 

Zelf word ik af en toe ook nog regelmatig uitgenodigd voor zulke overleggen. In mijn vorige functies was dit zelfs dagelijkse kost. Het geeft mij keer op keer een niet bevredigend gevoel als ik merk dat ik afdwaal, andere dingen ga doen. Aangezien tijd mijn (en uw) kostbaarste bezit is, ik kan het immers maar een keer gebruiken, wil ik deze ten volle benutten. Ik maak het dus mijn missie als Gespreksleider / Voorzitter ons kostbaarste bezit, tijd, met grote zorgvuldig te behandelen zodat u naar huis gaat met een voldaan gevoel. Wat daarvoor nodig is zal ik de komende tijd met u delen. 

Mijn naam is Martine Witteveen en ik ontzorg u in élk overleg door de rol van #OnafhankelijkGespreksleider #OnafhankelijkVoorzitter op mij te nemen. 

2020-12-23T13:27:05+00:00

Over de auteur:

Ga naar de bovenkant