“I wouldn’t change anything. If i went back and change one thing i didn’t like, i loose everything. Although it was a bad thing. I would loose what that bad thing took me. You shouldn’t regret anything”

quote uit de serie After life aflevering 6 Netflix

Hoe vaak hebben we wel niet de neiging om spijt van iets te hebben of terug te kijken en te denken ‘had ik dat maar anders gedaan, een andere keuze gemaakt’. Zeker op die momenten dat ik het even wat moeilijker met mijzelf heb, kan ik nog wel eens in die gedachten terecht komen.

=> Had ik maar de kunstacademie gedaan

=> Was ik maar wel op reis naar Peru gegaan

=> Die baan paste toch echt niet bij mij

=> Die verkering heeft me veel gekost

Het zijn wel vaak die gedachten die gaan over iets ‘verkeerd’ gedaan hebben of juist niet gedaan waar wel een verlangen lag, die leiden tot gevoel van ‘verkeerde keuze’.


Overtuigingen

Echter al die momenten, keuzes en ervaringen ‘good and less good or bad’ leiden er wel toe dat ik vandaag ben waar ik ben. Ze geven mij keer op keer de kans om dieper naar mijn echte zelf te gaan. Te groeien. En soms doet dat pijn. Een inzicht dat je door je opvoeding, omgeving, het systeem waar je uitkomt bepaald gedrag en overtuigingen eigen hebt gemaakt. Onbewust. En die overtuigingen leiden weer tot gedrag en twijfels en alles wat mij uit balans haalt.

En dat die overtuigingen tot de dag van vandaag leiden tot gedrag wat niet tot mijn echte authentieke zelf horen. Te ontdekken dat ik die overtuiging mag los maken en te voelen wie ik bén.

Groei

Want mijn echte zelf ontdekken, mijn authentieke ik, vergt dat ik mijzelf ook steeds meer los maak en los kom van wat mijn overtuigingen zijn en dat die mij niet dienen. Gedrag wat daarbij hoort niet meer is waar ik blij van word (als ik dat al was). En dat geldt niet alleen voor mij.

Dat geldt voor iedereen.

Ook jij kan je ware versie leven, ontdekken en jezelf los maken van wie je dacht te moeten zijn.

Het is tijd. Neem die stap.